GRZ is een afkorting voor Geriatrische Revalidatie Zorg.
Als iemand na een ingreep, ongeluk, beroerte of operatie aan de enkel, knie of heup niet thuis kan revalideren, biedt De MARQ uitkomst. Hier kunt u werken aan uw revalidatie en herstel. De zorg die wij bieden heet Geriatrische Revalidatie (GRZ). Met geriatrisch bedoelen we dat het voor mensen is met een kwetsbare gezondheid. Er is soms een onderliggend ziektebeeld waardoor de conditie nu niet optimaal is. Dit maakt dat revalidatie vanuit de thuissituatie nog niet mogelijk is. Bij Geriatrische revalidatie wordt er doelgericht gewerkt aan het herstel. We vergroten uw mogelijkheden en bieden handvatten, zodat u hierna uw revalidatie thuis voort kan zetten.
Niet per se. In het algemeen zijn er in verhouding wel wat meer senioren die bij De MARQ revalideren. Maar het komt ook wel eens voor dat iemand nog relatief jong is en bijvoorbeeld als gevolg van een ernstig verkeerongeluk, beroerte of herseninfarct bij ons op de afdeling revalideert en herstelt.
Dat is op voorhand lastig te zeggen. Er is geen “standaard” programma voor iedere revalidant bij ons. U krijgt een eigen persoonlijke weekagenda. Uw belastbaarheid, medische achtergrond, mogelijkheden en revalidatiedoelen vormen het uitgangspunt voor uw programma. U kunt erop rekenen dat uw therapie, oefeningen en adviezen hierop afgestemd worden.
De intensiviteit van uw revalidatieprogramma is persoonlijk, en kan dus per revalidant verschillen. U krijgt een aantal keren per week therapie. Sommige oefeningen en adviezen die u daar meekrijgt, kunt u zelf oefenen of bijvoorbeeld samen met verpleging en naasten. Die staan dan op de oefenkaart. Ook rust- en herstelmomenten zijn belangrijk. Het uitgangspunt is: U revalideert bij ons in uw eigen tempo, rekening houdend met uw belastbaarheid en medische achtergrond.
Een MDO is een Multi Disciplinair Overleg en MDTO staat voor Multi Disciplinair Team Overleg. Bij elk revalidatietraject zijn diverse medewerkers van De MARQ betrokken. Die hebben verschillende disciplines. Uw multidisciplinair team bestaat o.a. uit de arts, de verpleegkundig specialist, uw therapeuten en de verpleging. Tijdens het MDO is het multidisciplinair team aanwezig en bespreekt samen met u en uw naasten de voortgang van uw revalidatie. In de meeste gevallen kan er dan al een streefdatum met u worden afgesproken wanneer u weer naar huis gaat. In het MDTO delen de teamleden hun kennis en inzichten met elkaar. Ze bespreken de voortgang van de revalidanten die op de afdeling verblijven en stemmen de behandeling op hen en op elkaar af.
ReLO staat voor "Revalidatieleerplan overleg". Dit is een moment waarbij de verschillende disciplines die betrokken zijn bij de revalidatie samen werken. Ze stellen het revalidatieniveau vast en bespreken bijzonderheden met betrekking tot leerbaarheid van de revalidant. Ook hebben ze het over de dagstructuur, therapie en inzet van behandelingen. Iedereen leert op zijn of haar eigen manier, voor de een gaat dat gemakkelijker dan de ander. Samen zorgt het team ervoor dat elke revalidant op de juiste manier benaderd wordt en weer juiste dingen aanleert om thuis zelfstandig verder te kunnen.
In het ReLO worden ook revalidanten besproken waarbij dingen opvallen in het gedrag. Het bijbehorende behandelplan wordt dan geëvalueerd, de samenwerking tussen disciplines gestimuleerd en kennis onderling overgedragen.
Daarnaast kunnen revalidanten besproken worden die we wat anders dan anders moeten benaderen. Bijvoorbeeld bij mensen die een beroerte hebben gehad of een lichte vorm van dementie. Dit doen we om zo de kennis te vergroten in de omgang met hen en ook deze revalidant een zo goed mogelijk Revalidatieleerplan te bieden.
De MARQ kan u tijdens uw revalidatie uitnodigen om deel te nemen aan IBOM. IBOM staat voor In Beweging op Maat. Het is een cursus die bestaat uit groepsbijeenkomsten waarbij verschillende onderwerpen worden besproken. Die hebben te maken met zaken die voor elke revalidant belangrijk kunnen zijn. Ook komen we samen in beweging.
Patiënten kunnen vanuit het Amphia verwezen worden naar de ATZ, de Afdeling Transmurale Zorg. Die bevindt zich op de afdeling Geriatrische Revalidatie en herstel (GRZ) van Thebe en De MARQ in het Amphia Molengracht te Breda. In het ziekenhuis ligt men vaak een groot deel van de dag op bed. Het doel van deze afdeling is om te voorkomen dat er hierdoor onnodig functieverlies optreed. De mensen hier kunnen eerder starten met hun revalidatie, met nabijheid van de medisch specialist. De hoofdbehandelaar op de afdeling is een specialist ouderengeneeskunde/kaderarts GRZ van Thebe, Mijzo of De MARQ. Zij werken samen met een multidisciplinair team van professionals vanuit de verschillende organisaties. Ook medisch specialisten van het Amphia en revalidatieartsen van Revant leveren inzet. De ATZ is een pilot die in april 2023 begonnen is voor een periode van in eerste instantie 3 jaar.
De MARQ werkt met een modulair zorgpad. Dat betekent dat het proces wat onze revalidanten doorlopen, opgebouwd wordt uit diverse behandelmodules. Onze modules zijn geschreven door onze professionals, op basis van regelgeving, richtlijnen en (wetenschappelijke) kennis over het betreffend onderwerp. Onze manier van meten, behandelen en werken sluit aan bij de verschillende ziektebeelden die we hier vaker zien en bij de verschillende afspraken die er zijn gemaakt met de regionale netwerken.
Ons uitgangspunt is om u in staat te stellen om na uw revalidatie bij De MARQ terug naar huis te keren. De een doet hier wat langer over dan de ander, maar een gemiddelde is ongeveer 1,5 maand. Vaak moet er eerst geoefend worden met een aantal handelingen die u in het dagelijks leven ook doet. Als het nodig is gaan we een of meerdere keren op proef mee naar uw vertrouwde omgeving om te zien hoe het u daar vergaat. Heeft u uw doelen behaald, dan gaat u met ontslag naar huis. Een enkele keer kan het zijn dat de doelen niet geheel behaald zijn en dat iemand dan na de revalidatie in aanmerking komt voor verblijf in een zorginstelling. Mocht er niet direct plaats zijn in de zorginstelling van uw voorkeur dan kan er met onze zorgconsulent gezocht worden naar een overbruggingsplaats in een andere instelling. De MARQ biedt echter geen langdurige zorg en onze capaciteit is beperkt. Daardoor hebben we helaas niet de mogelijkheid om bij ons een periode te overbruggen tot u terechtkunt in een nieuwe woning of zorginstelling. Al onze locaties en medewerkers zijn gericht op mensen die aan hun revalidatiedoelen werken en daarna doorstromen terug naar huis of een vervolgvoorziening.
Uiteraard zorgen wij ervoor dat de maaltijden afgestemd zijn op de wensen en behoeften van onze revalidanten. Als er dieetwensen zijn kunt u dat aangeven bij de verpleging. De MARQ verzorgt de broodmaaltijd, fruit en de warme maaltijd. We zorgen ervoor dat de voeding voedzaam is en bijdraagt aan de revalidatiedoelstellingen.
De MARQ heeft samenwerkingsafspraken met alle zorgverzekeraars. Voor u betekent dit dat u zich hier geen zorgen over hoeft te maken en u wat dat betreft ook altijd ook bij ons terecht kunt. De geriatrische revalidatie valt onder uw basisverzekering, u hoeft er niet aanvullend voor verzekerd te zijn. Er geldt ook geen eigen bijdrage. Alleen uw eigen risico is van toepassing en alleen dat bedrag kan in rekening worden gebracht. Goed om te weten nog: de basisverzekering vergoedt geriatrische revalidatie voor de duur van maximaal 6 maanden en de gemiddelde tijd dat iemand bij ons revalideert en verblijft is rond de 1,5 maand. Daar komt u dus zeker mee uit.
Dat hangt af van hoeveel bedden er op een afdeling zijn en welke zorgvraag daar is. De omvang van het team wordt hierop gebaseerd.
Via verwijshulp.nl kunt u zien hoeveel bedden we op dit moment vrij hebben. Het aantal revalidatieplekken verschilt per locatie. De MARQ heeft in Etten-Leur 21 bedden en in Zevenbergen hebben we er 24. Op locatie Breda (Molengracht) hebben we 108 bedden in beschikbaar.
We kunnen ons goed voorstellen dat u, als u een aantal weken bij ons revalideert, uw geliefde huisdier mist en het fijn zou vinden als uw naaste die een keertje meeneemt. In het Amphia Ziekenhuis in Breda is dit echter niet toegestaan, behalve als het gaat om hulphonden. Op onze andere locaties is het bespreekbaar, maar bij wijze van uitzondering. Onze voorkeur, i.v.m. mogelijke huisdierallergie, gaat er naar uit dat u buiten een ommetje maakt met uw huisdier.
Mantelzorgers kunnen bij De MARQ ondersteuning krijgen van een maatschappelijk werker. Die biedt u met plezier een luisterend oor. Hij of zij kent ook organisaties in de omgeving die wellicht iets kunnen betekenen voor u. Ook als het gaat om contact met lotgenoten.
Onze coronamaatregelen staan uitgelegd op deze pagina.
Bij de MARQ hebben we hier vooralsnog weinig last van. Als enige organisatie in Nederland bieden we alleen maar geriatrische revalidatie en herstel. Ruim 200 collega's vanuit verschillende disciplines hebben specifiek voor dit werk en deze doelgroep gekozen en daar zijn we erg blij mee. Dat neemt niet weg dat we meestal wel enkele openstaande vacatures hebben en iedereen die het aanspreekt om bij ons te komen werken van harte uitnodigen om een open sollicitatie te sturen!
Als stage lopen bij ons je aanspreekt staan we daar zeker voor open. Kijk eens op deze pagina voor meer informatie en neem contact op als je hier vragen over hebt.
Dit mag alleen als er zeer goede redenen voor zijn. We raden u aan om dit op te nemen met de verpleging. Hou er rekening mee dat we hier niet overal de faciliteiten of bed capaciteit voor hebben.
Een enkele keer komt een revalidant bij De MARQ helaas te overlijden. In dat geval informeren we de naasten en zorgen we voor de noodzakelijke laatste zorg. Bijvoorbeeld het schouwen, klaarmaken voor vervoer naar rouwcentrum en het tijdelijk koelen na het overlijden. Als de mogelijkheid er is en wij de capaciteit hebben, spreken wij met uw nabestaanden over de wenselijke laatste zorg, zoals het afleggen en opbaren in de eigen kamer of een aparte ruimte. De kosten van de wenselijke laatste zorg betalen uw nabestaanden.
Uw nabestaanden krijgen na het overlijden 24 uur de tijd om de aanwezige eigendommen te verwijderen. Als dat niet gebeurt, kunnen wij de daarin aanwezige eigendommen 3 maanden opslaan. Wij kunnen uw erfgenamen een vergoeding in rekening brengen voor het opslaan van de eigendommen. Wij brengen uw erfgenamen tijdig op de hoogte van de vergoeding die wij hiervoor vragen.
Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, melden wij dit aan een notaris of aan het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) dat namens de Staat de onbeheerde nalatenschap zal afwikkelen.
Als u vertrekt laat u de kamer of het appartement en onze daarin aanwezige eigendommen in goede staat achter. U verwijdert uw eigendommen uit de kamer of het appartement binnen zeven dagen na vertrek. Als u uw eigendommen niet op tijd verwijdert kunnen wij deze drie maanden ergens opslaan. Wij mogen u een vergoeding in rekening brengen voor het opslaan van uw eigendommen. Wij brengen u tijdig op de hoogte van de vergoeding die wij hiervoor vragen. Als uw eigendommen na drie maanden niet zijn opgehaald, mogen wij beslissen wat wij met uw eigendommen doen.
We geven op onze website vooral antwoord op de wat meer algemene vragen die ons vaker worden gesteld. Voor persoonlijke vragen kunt u op de afdeling zelf terecht namelijk. Neem als het om eventuele nieuwe opnames gaat contact op met onze klantenservice of zorgconsulenten. Heeft u een andere vraag, stuur deze dan naar communicatie@demarq.nl.