Het is een zonnige decemberdag als Fred Freeke de rode loper over rijdt in zijn rolstoel. Hij is één van de eerste revalidanten die verblijft op de nieuwe afdeling op de 5e verdieping in Molengracht.
Met een vrolijke groet komt hij ons tegemoet, nadat hij net afscheid genomen heeft van zijn kamer aan de Leuvenaarstraat in Breda. Een plek waar hij in oktober is ingestroomd en het pittig had, als gevolg van een beroerte. Nu gaat iets beter. Hij is optimistisch maar heeft wel een gedeeltelijke verlamming, is vergeetachtig en kan niet helemaal inschatten wat hij al wel of niet kan.
Dat is niet gemakkelijk, voor zowel zichzelf als zijn familie. Die combinatie maakt dat hij bijvoorbeeld vergeet dat zijn lichaam het niet meer normaal doet. Hij voelt zich dan sterk, wil zich verplaatsen en kan zichzelf dan lelijk bezeren. Dit maakt hem op sommige momenten wat onzeker. Het dubbele is dat hij zich jong en fit voelt maar tegelijkertijd ook snel vermoeid is en overprikkeld.
Desondanks zit hij niet bij de pakken neer. Fred kent iedereen, en iedereen kent hem. Bovendien zit hij vól verhalen, recepten en goed bedoeld advies. Het is een echte horeca-vakman.
Dhr. Freeke was in zijn jonge jaren chef-kok op een luxe schip en heeft, toen hij trouwde, daarna 30 jaar als chef-kok gewerkt bij de Hema. De béste Hema van het land. Zelfs vanuit België kwamen ze naar de Bredase vestiging voor zijn pasteitjes met extra grote stukjes vlees en champignons. “Ik zei altijd tegen mijn leerlingen in de keuken: de klant betaalt uiteindelijk jouw salaris. Daar moet je dus goed voor zorgen.” En net als in zijn werk, ziet hij dat ook bij de MARQ de eet- en drinkmomenten voor velen het hoogtepunt van de dag zijn. Ook in sociaal oogpunt:
“Ik ga altijd bij de andere revalidanten zitten voor een praatje en om ze op te vrolijken. Dat willen ze graag. En het is hier ook super de super met het personeel. Ik ben altijd vrolijk en die gezelligheid krijg je terug. Zo blijf je jezelf ook goed voelen. Iedereen die hier werkt is even lief en zorgzaam.”
Het revalidatieprogramma bestaat uit verschillende onderdelen. Hij kreeg hulp vanwege slikproblemen en op aanraden van de diëtist ook aangepaste voeding (waar hij vaak iets van vond, behalve bij de heerlijke Indische nasi).
Met de fysio en ergo werd er geoefend met het aankleden met één arm, stukjes lopen over de gang en de trap op en af. Mentaal gaat hij vooruit, maar veel minder snel dan hij gehoopt had. Dat zijn moeilijke momenten. De vermoeidheid, valpartijen, pijn daarna… het is een proces met pieken en dalen.
Gelukkig zien we dat hij dagelijks bezoek heeft van zijn vrouw en zij samen inmiddels enthousiaste rummikub spelers geworden zijn. Op zijn verjaardag nam zijn vrouw 40 Hema-tompoezen mee voor het multidisciplinaire team, waar hij zoveel waardering voor heeft. “Ik blijf altijd positief, je wilt het beste en weet je, door er samen voor te gaan, voel je je ook niet zielig.”
Binnenkort staat er een familiegesprek op de agenda. Daarin gaan ze zich oriënteren op de toekomst, ook al is er op dit moment nog geen ontslagdatum bekend.
“We gaan met meneer bekijken wat er mogelijk is, nu hij zich beter kan bewegen,” vertelt fysiotherapeut Martijn. “Terug naar thuis, dat zit er vanwege zijn hersenletsel voorlopig niet in. Wel kan hij weer in een normale auto meerijden, waardoor hij bezoekjes terug naar huis kan maken. Hij is van ver gekomen en heeft nu een goede stabiele periode, maar heeft nog wel 24/7 begeleiding nodig en dat besef moet nog een beetje komen.”
Waar meneer het meest naar uit kijkt zijn echte snijbonen. “Met roomboter, dungesneden mager rookspek, zout , peper, aardappeltjes en jus erbij,” vertelt meneer. “Lekker op smaak gemaakt met ui, tomatenpuree en je moet ook nootmuskaat toevoegen zodat je een rijk boeket aan geur en smaak krijgt.”
Pratend met dhr. Freeke loopt het water je in de mond. Het is mooi om te zien dat hij, ondanks zijn vergeetachtigheid, nog vele heerlijke recepten zomaar uit zijn hoofd kent. Al zal hij ze zelf voorlopig nog niet kunnen bereiden, met wat aanwijzingen en een lieve vrouw die ook van koken houdt, komt dit op termijn vast wel goed!